Alhamdulillah, syukur kehadrat Allah s.w.t dizinkan mengikuti Training ESQ 165 bertempat di Flamingo Hotel, Ampang selama dua hari bermula pada 20.Jun.09 sehingga 21.Jun.09 dan dikendalikan oleh Pak Firdaus.

Terima kasih yang tidak terhingga kepada iluvislam kerana telah memilih kami seramai 9 orang daripada krew iluvislam sebagai kumpulan pertama yang mengikuti training tersebut dan merupakan angkatan kelapan mahasiswa ESQ 165.

Sedikit pengalaman yang ingin dikongsikan buat sahabat semua. Sepanjang dua hari program ini dijalankan terasa umpama sesaat yang berlalu. Malah sukar untuk ditinggalkan. Kehebatan hari pertama cukup membuatkan saya sukar untuk menikmati hidangan tengahari. Santapan rohani yang diberikan semasa program tersebut membuatkan fizikal saya juga terisi. Itu baru sesi pertama… Bagi sesi kedua pula, ketidaksabaran semakin meningkat. Apa tidaknya… saya dapat rasakan sesi kedua ini pasti ada yang luar biasa bakal saya pelajari. Taniah kepada sahabat yang memperoleh hadiah Mr.Zero. Badan dah la kuning comel lak tu…Tahu tak sahabat… sesiapa sahaja boleh memiliki hadiah. Tak percaya? Jom… daftarkan nama untuk program seterusnya pada 3-5 Julai nanti. Sebenarnya…ada sesuatu saya temui. Nak tahu…ha.. baca dulu bahagian ni sampai habis.

Malam tu kami hadiri Gerakan Moral Asmaulhusna (GeMAH) pada jam 8.30 malam. Pengisian sedikit sama seperti pada sebelah siangnya.Namun kami bersyukur dapat mempelajari nama-nama Allah dan berkenal-kenalan dengan alumni ESQ sambil salam semut. Umh...umh..umh…Keesokan harinya, merupakan hari terakhir. Kali ini lagi mantap. Maaf sahabat semua… saya betul-betul tak boleh menyembunyikan perasaan ni. Inilah masanya saya kongsikan apa yang saya temui semasa sesi tersebut. Dengar ya…

“Sebelum ini saya sering berdoa kepada Allah dengan penuh yakin agar suatu hari nanti Allah pertemukan saya dengan hamba-hambaNya dalam suasana yang penuh dengan tangisan kerana Allah. Ya..di sini saya temuinya. Allah telah kabulkan doa saya selama ini. Kini saya meminta lagi pada Allah supaya umat Islam di seluruh muka bumi ini tunduk dan patuh hanya kepada Allah. Saya sangat yakin seperti mana Allah telah nyatakan dalam surah An-Nur, 24: 55 yang bermaksud ‘Allah telah menjanjikan kepada orang-orang di antara kamu yang beriman dan yang mengerjakan kebajikan, bahawa Dia sungguh akan menjadikan mereka berkuasa di bumi sebagaimana Dia telah menjadikan orang-orang sebelum mereka berkuasa, dan sungguh Dia akan meneguhkan bagi mereka dengan agama yang telah Dia redhai. Dan dia benar-benar mengubah (keadaan) mereka, setelah berada dalam ketakutan menjadi aman sentosa. Mereka (tetap) menyembah-Ku dengan tidak mempersekutukan-Ku dengan sesuatu pun. Tetapi barang siapa (tetap) kafir setelah (janji) itu, maka mereka itulah orang-orang yang fasik’.

“Ya Allah, andai Engkau izinkan aku hidup kembali di dunia ini izinkan aku membuat kebaikan seperti mana yang telah Engkau perintahkan”. Inilah saat yang paling getir yang pernah saya temui dalam hidup ini. Ia benar-benar terjadi sebagai tarbiyah Allah untuk saya. Saya redha semua ini. Buat sahabat yang mendengarkan luahan hati saya semasa training tersebut saya telah katakan kepada mereka bahawa apabila pulang daripada program ini kucuplah wajah ibu dan ayah kalian kerana kalian semua adalah manusia yang beruntung punya ibu dan ayah. Kalian boleh kongsikan apa sahaja suka duka kalian kepadanya. Lakukanlah sahabat sebagai ganti diri saya kerana saat ini saya sangat rindukan ayah saya. Namun, saya tidak dapat melakukannya. Tapi saya yakin Allah akan pertemukan saya bersama ayah saya disyurga nanti. Tempat pengaduan saya itu hanya satu iaitu Allah. Dialah yang menjaga saya saat saya tiada pergantungan. Bagi saya ibu hanya tempat saya kongsikan kemanisan kehidupan ini bukan derita kehidupan. Saya tinggalkan keluarga jauh dari kehidupan saya untuk saya kenal erti kehidupan dan mengenal kebenaran. Sahabat andai kalian belajar, belajarlah kalian kerana Allah dan kongsikan ilmu yang bermanfaat kepada sekalian umat manusia. Doakan kepada saya untuk terus berjuang mengenal erti kehidupan dan kebenaran.”

Terus pada waktu itu tubuh kecil ini lemah. Lemah bukan bererti kalah tapi saya punya semangat baru bahawa Allah pasti bantu. Saat itu tidak dapat digambarkan bahawa di hati saya tidak putus-putus melaungkan kalimah Allah. Sujud syukur saya kepada Allah sebagai hamba yang tidak memiliki apa-apa melainkan segalanya milik Allah.

Mungkin ada yang bertanya mengapa saya sungguh-sungguh dalam tangisan itu. Kerana kalimah Allah yang digunakan sepanjang program tersebut adalah kalimah Allah yang saya temui semasa saya derita dengan ujian Allah. Apa yang saya rasai semasa penderitaan itu sama dengan apa yang dipersembahkan. Tangisan itu tanda kesyukuran saya yang tidak terhingga kepada pencipta saya yang sangat saya sayangi iaitu Allah. Moga air mata itu nanti yang akan memadamkan kehangatan azab dan panasnya api neraka.

Saya masih ingat dua soalan terakhir yang telah diajukan semasa training tersebut. Pertama, siapa kamu? Kedua, apa yang engkau mahu? Maka bermula dari hati menggerakkan lidah saya untuk berkata bahawa saya adalah hamba Allah yang hina dan yang saya mahukan hanyalah Allah. Itulah persoalan yang sama yang pernah saya alami saat saya derita dengan tarbiyah Allah.

Saya hanya dapat katakan semua ini hikmah dari Allah. Saya syukur kepada-Nya. Perjuangan saya belum selesai kerana biar pun saya tidak dapat melihat kejayaan itu nanti tapi saya tetap berjuang kerana di situ ada manisnya yang penuh dengan janji-janji Allah.

Training ini juga banyak menyumbang kepada kajian saya yang sedang saya lakukan. Merupakan lanjutan daripada projek akhir saya dalam bidang grafik dan teori yang bakal dicipta. Insya-Allah. Sama-sama mendoakan kejayaan ini untuk manfaat semua dan ummah.

Lastly… this is special. U want to know? U must come to training ESQ 165. www.esq.com.my

GO…FIGHT…WIN

“Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu (Muhammad) tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat. Aku kabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepada-Ku. Hendaklah mereka itu memenuhi (perintah)-Ku dan beriman kepada-Ku agar mereka memperoleh kebenaran”. (Al-Baqarah, 2:186)

“Katakanlah, ‘Wahai hamba-hamba-Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri! Janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sungguh, Dialah Yang Maha Pengampun, Maha Penyayang.Dan kembalilah kepada Tuhanmu, dan berserah dirilah kepada-Nya sebelum datang azab kepadamu, kemudian kamu tidak dapat ditolong.Dan ikutilah sebaik-baik apa yang telah diturunkan kepadamu (Al-Quran) dari Tuhanmu sebelum datang azab kepadamu secara mendadak, sedang kamu tidak menyedarinya,agar jangan ada orang yang mengatakan, ‘Alangkah besar penyesalanku atas kelalaianku dalam (menunaikan kewajiban) terhadap Allah, dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang memperolok-olokkan (agama Allah)’”. (Az-Zumar, 39:53-56)

“Dan mereka berkata ‘Hati kami sudah tertutup dari apa yang engkau seru kami kepada-Nya dan telinga kami sudah tersumbat, dan di antara kami dan engkau ada dinding, kerana itu lakukanlah (sesuai kehendakmu), sesungguhnya kami akan melakukan (sesuai kehendak kami).’” (Fussilat, 41:5)

“Kamu pasti akan diuji dengan hartamu dan dirimu. Dan pasti kamu akan mendengar banyak hal yang sangat menyakitkan hati dari orang-orang yang diberi kitab sebelum kamu dan dari orang-orang musyrik. Jika kamu bersabar dan bertakwa, maka sesungguhnya yang demikian itu termasuk urusan yang (patut) diutamakan”. (Ali-Imran, 3:186)

“Belum tibakah waktunya bagi orang-orang yang beriman, untuk secara khusyuk mengingat Allah dan mematuhi kebenaran yang telah diwahyukan (kepada mereka) dan janganlah mereka (berlaku) seperti orang-orang yang telah menerima kitab sebelum itu, kemudian mereka melalui masa yang panjang sehingga hati mereka menjadi keras. Dan banyak di antara mereka menjadi orang-orang yang fasik.” (Al-Hadid, 57:16)

‘Agar kamu tidak bersedih hati terhadap apa yang luput dari kamu, dan tidak pula terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong dan membanggakan diri,”. (Al-Hadid, 57:23)

“Wahai orang-orang yang beriman! Bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap orang memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat), dan bertakwalah kepada Allah. Sungguh, Allah Mahateliti terhadap apa yang kamu kerjakan. Dan janganlah kamu seperti orang-orang yang lupa kepada Allah, sehingga Allah menjadikan mereka lupa akan diri sendiri. Mereka itulah orang-orang fasik.” (Al-Hasyr, 59:18-19)

“Telah semakin dekat kepada manusia perhitungan amal mereka, sedang mereka dalam keadaan lalai (dengan dunia), (berpaling dari akhirat).” (Al-Anbiya, 21:1)

“Sesungguhnya makhluk bergerak yang bernyawa yang paling buruk dalam pandangan Allah ialah mereka yang tuli dan bisu (tidak mendengar dan memahami kebenaran) iaitu orang-orang yang tidak mengerti. Dan sekiranya Allah mengetahui ada kebaikan pada mereka, tentu Dia jadikan mereka dapat mendengar. Dan jika Allah menjadikan mereka dapat mendengar, nescaya mereka berpaling, sedang mereka memalingkan diri. Wahai! Orang-orang yang beriman! Penuhilah seruan Allah dan Rasul, apabila dia menyerumu kepada sesuatu yang memberi kehidupan kepadamu, dan ketahuilah bahawa sesungguhnya Allah membatasi antara manusia dan hatinya dan sesungguhnya kepada-Nyalah kamu akan dikumpulkan. Dan peliharalah dirimu dari siksaan yang tidak hanya menimpa orang-orang yang zalim sahaja di antara kamu. Ketahuilah bahawa Allah sangat keras siksa-Nya.”(Al-Anfal, 8:22)

“Dan sekiranya kami menghendaki nescaya kami tinggikan darjatnya dengan ayat-ayat itu, tetapi dia cenderung kepada dunia dan mengikuti keinginannya yang rendah, maka perumpamaannya seperti anjing, jika kamu menghalaunya dijulurkan lidahnya dan jika kamu membiarkannya ia menjulurkan lidahnya juga. Demikianlah perumpamaan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami. Maka ceritakanlah kisah-kisah itu agar mereka berfikir.” (Al-A’raf, 7:176)

“…Wahai Tuhan pencipta langit dan bumi, Engkaulah pelindungku di dunia dan di akhirat, wafatkanlah aku dalam keadaan muslim dan gabungkanlah aku dengan orang soleh.” (Yusuf, 12:101)

Terima kasih dan tahniah kepada sahabat yang telah membaca ruangan ini dari awal hingga ke penghujungnya. Saya mendoakan moga Allah membuka mata hati kalian dengan hikmah dan mengilhamkan di fikiran kalian untuk kalian mengenal makna kehidupan. Contohilah manusia yang terbaik di muka bumi ini iaitu Muhammad kerana dia adalah Rasulmu yang berjuang untuk kita semua sebagai umatnya menjadi seorang muslim yang tunduk, sujud dan berserah diri kepada Allah.

“Ya Allah! Lapangkanlah dadaku dan mudahkanlah pekerjaanku dan lancarkan lidahku, agar mereka faham pembicaraanku.”

Dari Imam Nawawi di dalam Hadiths 40:
"Hendaklah orang yang hadir daripada kamu menyampaikan kepada orang yang tidak hadir."


Fakirlillah
Ukhuwahfillah
Mardhatillah
Insya-Allah